Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας!

Βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου, στη Θέση Διάσελο Βασιλίτσα, σε μαγευτικό περιβάλλον με πανύψηλα ρόμπολα, μαυρόπευκα και οξιές.  Από εδώ το μάτι μπορεί να περιπλανηθεί στον Σμόλικα, στην κορυφή της Φλέγκας, στην Αστράκα, στην Γκαμήλα και στην κοιλάδα των Γρεβενών.
Πρόκεται για ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα, το οποίο απευθύνεται τόσο σε έμπειρους χιονοδρόμους, όσο και σε αρχάριους.  Η Βασιλίτσα κερδίζει τον επισκέπτη με την άνετη, ήσυχη και οικογενειακή της ατμόσφαιρα, καθώς και με την δυνατότητα που προσφέρει για συνδιασμό των χειμερινών αθλημάτων με περιηγήσεις στην περιοχή.  Ιδιαίτερη προτίμηση στο βουνό έχουν όσοι ασχολούνται συστηματικά με το  snowboard.


Το βουνό: 
Ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας (2.249 μ), που απλώνεται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών, θεωρείται ξεχωριστό βουνό και ανήκει στην οροσειρά της βόρειας Πίνδου.  Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα γυμνά οροπέδια στις ψηλές κορυφές και τα πυκνά δάση που την περιβάλλουν.  Δίπλα της βρίσκεται η φημισμένη Βάλια Κάλντα και γύρω της πανέμορφοι ορεινοί οικισμοί.
Η Βασιλίτσα χωρίζεται από τον Σμόλικα (βόρεια) με το ρέμα της Σαμαρίνας.  Οι δυτικές πλαγιές της απολήγουν στον Αώο ποταμό, ενώ στα νότια ενώνεται με τα βουνά της Βάλια Κάλντα.  Στα ανατολικά εκτείνεται ώς το χωριό Ζάκας των Γρεβενών.  Στα χαμηλά υψόμετρα απλώνονται εκτεταμένα δάση οξιάς και μαυρόπευκου, στα μεγαλύτερα αναπτύσσονται ρόμπολα, ενώ στις γυμνές αλπικές κορυφές εκτείνονται ορεινά λειβάδια, τα οποία χρησιμοποιούνται για βόσκηση.
Ο χλωριδικός πλούτος του βουνού είναι εντυπωσιακός και περιλαμβάνει πολλά είδη, όπως κένταυρέες, καμπανούλες, βιόλες, νάρκισσους, ορχιδέες, τουλίπες, κ.α.  Η παρουσία ειδών όπως η Αρκούδα, ο Λύκος και το Αγριόγιδο υποδυλώνει ότι η περιοχή παραμένει, παρά την ανθρώπινη παρουσία, καταφύγιο άγριας ζωής.  Από πουλιά συναντάμε χρυσαετούς, δρυοκολάπτες, καθώς και πολλά μικρότερα.  Την πανίδα συμπληρώνουν ερπετά, αμφίβια και ψάρια.

Το χιονοδρομικό κέντρο:
Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στο βορειοδυτικ΄πο τμήμα του νομού Γρεβενών και σε απόσταση 45 χλμ. (40') απο την προτεύουσα του νομού.
Λειτουργεί για πρώτη φορά το 1975 , όταν κατασκευάστικε ο πρώτος συρόμενος αναβατήρας στο διάσελο Βασιλίτσς - Γομάρας.  Ο αναβατήρας αυτός λειτουργεί ώς σήμερα, μεταφέροντας 800 χιονοδρόμους την ώρα.  Το 1993 κατασκευάστηκαν τρεις νέοι αναβατήρες (δυο εναέριοι και ένας συρόμενος αρχαρίων), ενώ το 2000 άλλοι τρεις (δυο συρόμενοι, ένας για αρχάριους).  Από τις πίστες του κέντρου δύο ( Τυμφαία και Δίας ) έχουν χαρακτηριστεί ολυμπιακών προδιαγραφών.
Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν σαλέ, σχολή σκι, καθώς και καταστήματα από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πρόσβαση:
Το βουνό προσεγγίζεται κυρίως από τα Γρεβενά, απ' όπου ασφαλτόδρομοι οδηγούν στη γύρω περιοχή και στο χιονοδρομικ΄πο κέντρο.  Η διαδρομή ώς το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσετε όμορφα τοπία της Πίνδου.  Ο δρόμος καθαρίζεται συχνά από το χιόνι, και έτσι δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου