Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑΣ – ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, όπως αλλιώς είναι γνωστό, βρίσκεται στο όρος Βόρας, το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Το όρος Βόρα βρίσκεται στα σύνορα με το κράτος της FYROM και η κορυφογραμμή του αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των δύο κρατών. 

Στην υψηλότερη κορυφή του (υψόμετρο 2524μ.) υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό και στο υπόγειό του υπάρχει κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του. 

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 39 χλμ. από την Έδεσσα, 140 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 570 χλμ. από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αποκαλούν το Καϊμακτσαλάν, η ΄΄Αράχοβα του Βορρά΄΄ λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του αλλά και των παραδοσιακών οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το γραφικό χωριό Άγιος Αθανάσιος. Για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, με την δημιουργία όμως του χιονοδρομικού κέντρο το χωριό βρέθηκε στο επίκεντρο των επισκεπτών της περιοχής. Έτσι, σήμερα έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα κοσμικό χωριό - το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας – με όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, γραφικά μαγαζάκια και κυρίως νυχτερινά κέντρα που υπόσχονται έντονες βραδιές στους εκδρομείς που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας. 

Το Καϊμακτσαλάν άρχισε να λειτουργεί από το 1995. Σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη λόγο των σύγχρονων εγκαταστάσεών του και στο πλήθος δραστηριοτήτων που προσφέρει στους επισκέπτες του. Έτσι, σήμερα θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα και ένα από αυτά με τις αρτιότερες υποδομές. 

Αναλυτικότερα το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 7 αναβατήρες (1 εναέριο διθέσιο και 6 συρόμενους), οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στις 14 συνολικά πίστες σκι διαφόρων βαθμών δυσκολίας (4 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, εκ των οποίων η μοναδική πίστα στην Ελλάδα Ολυμπιακών προδιαγραφών για ελεύθερη κατάβαση. Το μήκος της πίστας φτάνει τα 3.528 μ. και η υψομετρική τους διαφορά τα 503 μ. 3 δύσκολες πίστες. 3 εύκολες πίστες, 1 μέτρια πίστα και 3 baby πίστες), μια πίστα Snowmobile και ένα Snowboard Fun Park (πίστα για τούμπες και άλματα) για τους πιο έμπειρους και απαιτητικούς της λάτρες των σπορ. 

Οι αρχάριοι σκιέρ μπορούν να απευθυνθούν στους έμπειρους εκπαιδευτές του κέντρου, οι οποίοι θα τους μυήσουν στα μυστικά του δημοφιλέστερου χειμερινού σπορ. 

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το Νοέμβριο έως και το Μάιο και αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονοκάλυψης. 

Όσο αφορά τις λοιπές παροχές του κέντρου, σας ενημερώνουμε ότι το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί σε υψόμετρο 2.050μ. Επίσης, λειτουργεί ξενώνας χωρητικότητας 46 κλινών, εστιατόριο και ουζερί. Σε υψόμετρο 2.100 μέτρων λειτουργεί ένα snowbar, το οποίο με τη ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση των χιονοδρόμων. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου