Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πιο αυστηρό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού

Σε αναθεώρηση της Οδηγίας του 2001 για τα προϊόντα καπνού, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά την τελευταία δεκαετία τα προϊόντα καπνού έχουν αλλάξει σημαντικά, με αποτέλεσμα η σημερινή νομοθεσία να εμφανίζει αδυναμίες, ελλείψεις και κενά.
Οι συνθήκες στην αγορά έχουν μεταβληθεί και έχουν σημειωθεί επιστημονικές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα του καπνού. 
Χρησιμοποιούνται ελκυστικές γεύσεις και συσκευασίες για τα προϊόντα, που ευνοούν τη ζήτησή τους ιδίως μεταξύ των νέων. 
Διατίθενται νέα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Υπάρχουν νέα στοιχεία για τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται και για την αποτελεσματικότητα της ενημερωτικής εκστρατείας όσον αφορά την υγεία. 
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τη σύμβαση - πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση του καπνίσματος, και τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει διαφορετικές κανονιστικές προσεγγίσεις. 
Κατά συνέπεια, η ισχύουσα οδηγία χρειάζεται επικαιροποίηση που θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις εξελίξεις.

Αλλαγές
Η αναθεώρηση της οδηγίας εξετάζει τα ακόλουθα βασικά ζητήματα: 
Τα προϊόντα που καλύπτονται από την κοινοτική νομοθεσία θα πολλαπλασιαστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν.
Για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη πάνω από ένα ορισμένο όριο θα επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν εγκριθεί ως φαρμακευτικά προϊόντα. 
Τα προϊόντα καπνίσματος φυτικής προέλευσης θα φέρουν προειδοποιητικές ετικέτες που θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία.
Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που αφορούν την υγεία θα αναγράφονται στις συσκευασίες τσιγάρων και καπνού για 'στριφτά' τσιγάρα με μεγαλύτερα γράμματα και σε εμφανή θέση. 
Εικόνες θα τοποθετούνται υποχρεωτικά και στις δύο πλευρές του πακέτου. 
Τα διαφημιστικά και παραπλανητικά στοιχεία θα απαγορεύονται.
Πρόσθετα τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καπνού όπως σε τσιγάρα, καπνό για 'στριφτά' τσιγάρα καθώς και άλλα προϊόντα καπνού που δεν προορίζονται για κάπνισμα και έχουν ιδιαίτερη γεύση, όπως βανίλια, σοκολάτα ή πίνα κολάδα, θα απαγορεύονται. 
Πρόσθετα, όπως βιταμίνες, που δημιουργούν την εντύπωση ότι τα προϊόντα είναι ωφέλιμα για την υγεία, ή, όπως καφεΐνη και ταυρίνη, που συνδέονται με την ενέργεια και τη ζωτικότητα, επίσης θα απαγορεύονται.

Διαδίκτυο
Οι πωλήσεις προϊόντων καπνού στο διαδίκτυο θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά την εξακρίβωση της ηλικίας.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης μέσω διαδικτύου θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις συναλλαγές τους.Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού των τσιγάρων και του καπνού για 'στριφτά' τσιγάρα, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των παράνομων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Χάρη σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την καταπολέμηση της παραποίησης - και απομίμησης, οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν το νομικό καθεστώς των προϊόντων.
Τα κράτη, αλλά και οι πολίτες θα έχουν όφελος από τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. 

Νέοι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγεία του πληθυσμού συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγικότητα και την ευημερία και αποτελεί βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.
Τα νεαρά άτομα θα αποτρέπονται από το να αρχίσουν να καπνίζουν, καθώς θα εφαρμόζονται αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά που κάνουν ελκυστικά τα προϊόντα καπνού. 
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% των καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών, και μάλιστα το 94% πριν από την ηλικία των 25 ετών. 
Οι καπνιστές και οι μη καπνιστές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα προϊόντα, καθώς θα υπάρχουν καλύτερες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία και θα ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος όσον αφορά τα συστατικά.


Πηγή:http://delladonna1.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου