Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Χάος με την χορήγηση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις

Από 900 σε 233 μειώνονται τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών.

Η αξία τους ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 3.000 ευρώ.

Η αξία των σκευασμάτων είναι υψηλή και αυτό διότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα (παραδείγματος χάριν για τη σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα που χορηγούνται στους ανοσοκατεσταλμένους (δηλαδή, σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση). 


Υπενθυμίζεται ότι στην πλειονότητά τους τα ακριβά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται και από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων, διακινούνται από τα φαρμακεία τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των ιδιωτικών κλινικών αλλά και από τα φαρμακεία του Οργανισμού. Το ετήσιο κόστος τους εκτιμάται ότι αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με τον νέο κατάλογο, 118 φάρμακα θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών, ενώ 95 από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύοντα 20 σκευάσματα και από ιδιωτικά φαρμακεία.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται για την αναθεωρημένη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους του Ν/3816 τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή του ασθενούς διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγχυση με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα κληθούν να προμηθεύουν κάποια από τα φάρμακα αυτά τα οποία μέχρι πρότινος διετίθεντο στα νοσοκομεία.

«Προφανώς αγνοείται ότι ουδεμίαν μεταβολή στην μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής», αναφέρει του Υπουργείο. 

Παραθέτουμε τον πίνακα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εξαιρέθηκαν της λίστας, με την επισήμανση της μηδενικής συμμετοχής για όλα αυτά. 



madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου