Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

KYΠΡΟΣ: ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ρωσία δεν κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία-πακέτο για  την επιβίωση των κυπριακών τραπεζών σήμερα το πρωί αλλά βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι αποφασισμένος "Να μείνει στη Ρωσία μέχρι να υπάρξει ευτυχής κατάληξη".
«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, έχουμε υπογραμμίσει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», δήλωσε ο Μ. Σαρρής αποχωρώντας μετά από τις συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Anton Siluanov.
«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για να βρούμε τη λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη. Δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο. Είμαστε ικανοποιημένοι με την καλή έναρξη (των συνομιλιών)», τόνισε ο Μ. Σαρρής.
Ερωτηθείς για την παράταση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία (και που εκπνέει το 2016), δήλωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για πράγματα και πέρα από αυτό».
Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, o Μ. Σαρρής τόνισε πως "θα παραμείνουμε στη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία".
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο Κύπριος υπουργός βρίσκεται στη Μόσχα για συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με ένα δάνειο 5 δισ. ευρώ και τη χαλάρωση των όρων του υφιστάμενου δανείου.
Επίσης, η κυπριακή πρεσβεία ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 12:00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, ακυρώθηκε. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα "τραβήξουν" σε διάρκεια, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και φυσικά την κατασκευή-διαχείρηση του τερματικού σταθμού (LNG) στο Μαρί.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου